Dymnica pospolita
Zapach dymu wszystkim kojarzy się z wypalanym papierosem . okazuje się jednak, że tak samo pachnie roślina o nazwie dymnica pospolita, Fumaria officinalis. Jest to chwast polny, który można spotkać w uprawach zbożowych lub okopowych, a także na odłogach i ugorach. Znany jest on w całej Europie, zachodniej Azji oraz północnej Ameryce. Surowcem stosowanym w medycynie i kosmetyce jest ziele. Głównymi jego składnikami są : alkaloidy (fumaryna, aurotenzyna, kryptokarpina), witamina C, garbniki, gorycze, żywice, sole mineralne ( wapń, potas), śluzy i kwas fumarowy.
Ziele dymnicy wykorzystywano w lecznictwie już w starożytnych cywilizacjach greckich, rzymskich i arabskich. Było ono znane również takim średniowiecznym lekarzom jak: Dioskorydes, Pliniusz, a także Paracelsus i Matthioli. Dymnicę stosowano wówczas głównie w zaburzeniach trawienia.
I rzeczywiście - przynosi ona dobre efekty w leczeniu nieprawidłowego wydzielania żółci. Jej działanie polega na hamowaniu lub pobudzaniu wytwarzania żółci, w zależności od stanu wydolności wątroby. Można ją stosować w zaburzeniach trawienia, przewlekłych biegunkach oraz w nieregularnych wypróżnieniach. Jest to także skuteczny środek na pasożyty przewodu pokarmowego (robaki obłe). Na wszystkie wyżej wymienione dolegliwości stosuje się odwar, natomiast na schorzenia kobiece, owrzodzenia odbytu przygotowuje się nasiadówki z naparu.
Choć w kosmetyce dymnica jest stosowana dość rzadko, to jednak stanowi ona doskonały surowiec do sporządzania toników i lotionów przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, z trądzikiem. Te naturalne kosmetyki działają oczyszczająco, regenerująco i przeciwświądowo na skórę twarzy. Firma A.T.W. wprowadza ten surowiec do nowej serii kosmetyków.
mgr Dorota Pastok-Chomicka |