Wybierz serię kosmetyków

Poniżej znajdą Państwo
opisy ziół stosowanych do
produkcji kosmetyków A.T.W.

 Podręczny zielnik

Lukrecja gładka

Od dawien dawna znane były cukierki lukrecjowe. W Mezopotamii stosowano lukrecję w połączeniu z żeńszeniem, jako doskonały afrodyzjak dla kobiet. Nieobca też była starożytnemu Egiptowi i Grecji. W tak odległych czasach, jakim była epoka wiktoriańska, lukrecję zażywano w każdy postny piątek tygodnia, ponieważ ułatwiała oczyszczanie ciała z wszelkich trucizn zgromadzonych w organizmie. Lukrecja znalazła też
miejsce na liście leków medycyny chińskiej. W Europie znana jest od średniowiecza. Angielska miejscowość Pontefract w West Riding słynie z uprawy i wyrobów ciasteczek pod nazwą "Pontefract cakes" oraz innych słodyczy lukrecjowych.
Lukrecja to bylina o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym i fioletowych kwiatkach. Surowcem leczniczym jest okorowany korzeń o żółtej barwie. Podstawowym związkiem czynnym tego surowca sq saponiny trójterpenowe. Bardzo ważną substancją czynną saponin jest glicyryzyna, 40-50 razy słodsza od sacharozy. Mimo tej właściwości nie używa się jej w zastępstwie cukru, ponieważ pozostawia nieprzyjemny smak. Korzeń lukrecji zawiera wiele innych cennych substancji czynnych. Obok glicyryzyny występują w nim flawonoidy (likwirytygenina), hydroksy-kumaryny (umbeliferon, hemiaryna), fitosterole, żywice, aminokwasy, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne.
W związku z tak bogatym składem chemicznym wyciągi z korzenia lukrecji wykorzystuje się w leczeniu chorób układu oddechowego przy suchym kaszlu i chrypce. Pomocne są również w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł, próchnicy zębów. Badania potwierdzają skuteczność działania cytostatycznego i przeciwnowotworowego, w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wyciągi te pobudzają mechanizmy obronne człowieka. W leczeniu alergii pokarmowych wykorzystuje się właściwości przeciwuczuleniowe lukrecji.
Niezwykle pomocne są wyciągi z lukrecji w schorzeniach dróg moczowych. Podczas stosowania preparatów z lukrecji należy jednak zachować ostrożność. Słodka lukrecja jest niewskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zatrzymuje wodę w ustroju i wypłukuje potas. U kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego powoduje wzdęcia. Tyle medycyna.
Kosmetyka wykorzystuje tę właściwość, którą medycyna uznaje za niewskazaną, a mianowicie zatrzymywanie wody w skórze. Przez nagromadzenie wody, zwłaszcza w skórze dojrzałej, uzyskuje się wspaniałe głębokie nawilżanie i odżywienie tkanek. Skóra twarzy staje się gładka, elastyczna i przede wszystkim zdrowa. Działanie to jest tym bardziej wskazane, iż szybkie życie zwłaszcza w dużych aglomeracjach powoduje, że jesteśmy w ciągłym napięciu i stresie. Skóra jest wspaniałym wskaźnikiem naszego stanu zdrowia. Należy więc z dużym uznaniem odnotować wyprodukowany przez firmę A.T.W. w serii ANTYSTRES - odprężający tonik z wyciągiem z lukrecji, bardzo poprawiający wygląd skóry. Zapewne w przyszłości lukrecja wejdzie w skład innych kosmetyków "poprawiających" naszą urodę.

mgr Dorota Pastok-Chomicka


    wstecz | strona glówna | góra

Koszyk z
zakupami

Ilość artykułów :

0 art.

Wartość zakupów :

0 zł

ZOBACZ ZAWARTOŚĆ

Produkty A.T.W
są pomocne podczas


ESENCJA OWOCÓW
zobacz więcej
tematy : panel : online : 7