Wybierz serię kosmetyków

Poniżej znajdą Państwo
opisy ziół stosowanych do
produkcji kosmetyków A.T.W.

 Podręczny zielnik

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna Daucus carota często nazwana jest domową lub ogrodową. Należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). W Europie pojawiła się dopiero w II połowie XIV wieku. Marchew znana była starożytnym Grekom i Rzymianom.
Na świecie jest wiele odmian marchwi, jednak najcenniejsza jest ta o czerwonym zabarwieniu korzenia. Barwa ta jest uzależniona od ß–karotenu. Związek ten to naturalna prowitamina A, która jest szczególnie ważna w procesie widzenia. Surowcem leczniczym marchwi jest wspomniany korzeń spichrzowy oraz nasiona. W korzeniu znajduje się wiele cennych związków aktywnych. Między innymi wspomniany ß-karoten, który należy do karotenoidów oraz flawonoidy, witaminy B1, B2, C, sole mineralne: żelaza, fosforu, kobaltu, miedzi, a także pektyny i związki siarki. Korzeń marchwi, jak wszystkim wiadomo, smakuje doskonale na surowo oraz po ugotowaniu. Wchodzi w skład sałatek, soków, przypraw i wielu innych potraw. W medycynie zastosowanie ma również świeży sok. Regularne picie świeżego soku pozwala na uporanie się z uciążliwymi zaparciami, a starta na papkę marchew to doskonałe lekarstwo na dziecięce biegunki. Sok z marchwi ma właściwości obniżania cholesterolu (1-2 marchewki zjadane na surowo 1x dziennie mogą obniżyć jego poziom o 10%). Wskazany jest też w cukrzycy i w miażdżycy. To także skuteczny środek na robaki-owsiki u dzieci. Jest też pomocny w niedokrwistości oraz nadciśnieniu.
Ze świeżej marchwi przygotowuje się okłady na owrzodziałe, zaognione rany oraz oparzenia i odmrożenia. Ta postać leku wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W medycynie stosuje się nasiona. Nasiona zawierają olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest octan geranylu, karotal, azaron oraz flawonoidy. Z nasion przygotowuje się wyciągi, które wykazują działanie spasmolityczne i laktacyjne. Z nasion na drodze destylacji, pozyskuje się olejek eteryczny. Charakteryzuje się on jasnożółtym zabarwieniem i aromatem o zapachu marchewkowym. Olejek posiada zdolności regulowania pracy wątroby i woreczka żółciowego. W związku z tym stosuje się go do leczenia m.in. żółtaczki. Przynosi pomoc w leczeniu owrzodzeń skóry, czyraków, egzem skórnych. Jest także doskonałym kosmetykiem dla skóry przesuszonej, zwłaszcza w zimowe dni, gdy dużo przebywamy w domu. Wpływa na poprawę elastyczności i wzmocnienie napięcia skóry. Zmniejsza zmarszczki, delikatnie je wygładza. Ponadto chroni skórę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Firma A.T.W. posiada nowy kosmetyk noszący nazwę „ żółtko roślinne”. Pochodzi on z serii Terapie Urody. Zawiera m.in. olejek karotenowy i olejek pomarańczowy. Przeznaczony jest dla osób z tendencją do alergii. Produkt chroni skórę przed szkodliwym działaniem wiatru, słońca i mrozu. Ponadto odświeża, odżywia, usuwa zgrubiały naskórek. W kosmetyce ma zastosowanie również sok ze świeżej marchwi i utarta marchew. Przygotowuje się z nich najczęściej maseczki i lotiony przeznaczone dla skóry suchej i wrażliwej. Stosowane systematycznie poprawiają barwę skóry, odżywiają i odświeżają.

mgr Dorota Pastok-Chomicka


    wstecz | strona glówna | góra

Koszyk z
zakupami

Ilość artykułów :

0 art.

Wartość zakupów :

0 zł

ZOBACZ ZAWARTOŚĆ

Produkty A.T.W
są pomocne podczas


ESENCJA OWOCÓW
zobacz więcej
tematy : panel : online : 7