Wybierz serię kosmetyków

Poniżej znajdą Państwo
opisy ziół stosowanych do
produkcji kosmetyków A.T.W.

 Podręczny zielnik

Melisa lekarska

Melisa lekarska (Melissa officinalis) należy do rodziny Wargowych (Labiatae). Dotarła do Europy dzięki benedyktynom, którzy uprawiali ją w swoich przyklasztornych ogródkach. Jest to roślina o przyjemnym cytrynowym zapachu. Uwalnia się on przy zgniataniu miękkich listków rośliny.
Lecznicze działanie melisy dostrzeżono już w starożytności. W swej medycznej praktyce stosował ją lekarz grecki Dioskurides (I w. n. e.), a także arabski medyk Awicenna (X-XI w. ).
Melisa należy do surowców o działaniu przede wszystkim uspokajającym. Takie działanie zawdzięcza składnikom olejku eterycznego, którego znaczne ilości znajdują się w całym zielu, a szczególnie w jego liściach. W skład olejku eterycznego wchodzą związki terpenowe: cytral, cytronelal, kariofilen, kopaen oraz pochodna fenolowa - octan eugenolu. W surowcu obecne są także kwasy polifenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy), garbniki, cukry, gorycze, sole mineralne i flawonoidy.
Najczęściej przygotowuje się preparaty lecznicze z ziela melisy w postaci odwarów. Surowiec zalewa się zimną wodą i ogrzewa przez 15 minut, po czym odstawia się na 15 minut pod przykryciem, następnie przecedza. Odwary z ziela stosuje się najczęściej w stanach pobudzenia nerwowego, nerwicy wegetatywnej powstałej w wyniku dolegliwości serca, żołądka, woreczka żółciowego lub wątroby. Przynoszą one także pomoc w zaburzeniach miesiączkowania oraz w niedostatecznym wydzielaniu mleka u karmiących matek. Natomiast napar, powstały przez zalanie ziela lub liści wrzącą wodą, przynosi ulgę w migrenach, usuwa zmęczenie, łagodzi ból głowy i ułatwia zasypianie.
W dolegliwościach ze strony układu oddechowego, takich jak: grypa, przeziębienie, zaflegmienie płuc lub astma przynoszą pomoc inhalacje melisowe. Przygotowuje się je z naparu lub olejku melisowego.
Zewnętrznie można zastosować napar z melisy w dolegliwościach powstałych po ukąszeniu przez owady. Należy jednak pamiętać, iż olejek melisowy stężony podrażnia skórę, wobec czego stosuje się go tylko w niewielkich dawkach. Natomiast jest to cenny środek w leczeniu schorzeń skórnych, na przykład egzemy.
W przemyśle perfumeryjnym olejek melisowy stosowany jest sporadycznie, ze względu na znaczną jego cenę oraz częste zafałszowania. W kosmetyce, podobnie jak w medycynie, chętnie stosuje się liście i ziele melisy. Ze względu na jej uspokajające działanie stanowi ona doskonały składnik kąpieli. Kąpiele te działają odświeżająco, odkażająco i pozostawiają przyjemny zapach na skórze.
Napary melisowe wykorzystuje się w płukankach przeznaczonych do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, z łupieżem. Przywracają one zdrowy wygląd włosom, i co nie jest bez znaczenia, pozostawiają przyjemny zapach.
Do cery tłustej i porowatej można zastosować tonik z melisy. Przygotowujemy go z naparu melisowego i alkoholu 60 %. Kosmetyk ten działa ściągające, kojąco oraz regenerująco na cerę z wymienionymi problemami.
W przemyśle mydlarskim wykorzystuje się liście melisowe ze względu na ich
zapach i działanie ściągające oraz przeciwzapalne.

Dorota Krystyna Pastok
mgr farmacji


    wstecz | strona glówna | góra

Koszyk z
zakupami

Ilość artykułów :

0 art.

Wartość zakupów :

0 zł

ZOBACZ ZAWARTOŚĆ

Produkty A.T.W
są pomocne podczas


ESENCJA OWOCÓW
zobacz więcej
tematy : panel : online : 6