Wybierz serię kosmetyków

Poniżej znajdą Państwo
opisy ziół stosowanych do
produkcji kosmetyków A.T.W.

Artykuł

Natura lubi prostotę

Nierozłączność kosmetyki i chemii to fakt. Nie da się tego procesu odwrócić ani zahamować. Zresztą po co? Można się tylko zastanowić, w jaki sposób osiągnięcia chemii przełożyć na język kosmetyki. Przekłady są różne. Ile firm kosmetycznych, tyle ofert.

I bardzo dobrze. Nie ma przecież takiej firmy, której kosmetyki odpo­wiadałyby wszystkim, a więc można wybierać według upodobań i indy­widualnych potrzeb. Firma A.T.W. Products zdecydowanie opowiedziała się za tym co naturalne i choć korzysta w produkcji swoich kosmetyków z osiągnięć współczesnej nauki nie tworzy preparatów z zawartością substancji silnie sty­mulujących. Kosmetyki A.T.W. zgodnie z dyrektywą Komisji Europejskiej 98/16/EC z 25.03.1998 r. nie zawierają substancji pochodzących ze zwierząt, hormonów ani cholesterolu. Związki aktywne surowców pochodzą z roślin. Kosmetyki nie są badane na zwierzętach.

Zacznijmy od emulgatora. Zgodnie z przyjętą przez A.T.W. zasadą nie jest nim lanolina, euceryna, oleje parafinowe czy inne substancje zwierzęce bądˇ przemysłowe. Zastosowano emulgator roślinny najno­wszej generacji, który swoją budową przypomina strukturę błony komórkowej naszej skóry a więc stru­kturę fosfolipidową.

Struktura emulgatora

Ten typ emulsji, nazywany ciekłokrystalicznym, zawiera naprzemienne warstwy tłuszczu i wody. Atutem preparatów zawierających taki emulgator jest m.in. stabilność termiczna.

Nieopatrzne pozostawienie kremu na słońcu czy w pobliżu kaloryfera nie naraża kosmetyku na roz­warstwienie a użytkownika na straty. Ten rodzaj emulgatora umożliwia doskonałe wchłanianie się preparatu, który nie pozostawia na skórze tłustego filmu i nie zatyka porów. Kremy oparte na takiej bazie wymagają jednak specyficznego sposobu nakładania. Nie powinno się ich wcierać ani rozmasowywać. Należy je wklepywać. Niewłaściwy sposób aplikacji powoduje zmianę cech fizycznych emulsji. Ale przecież wklepywanie kremu nie jest zajęciem ani uciążliwym ani czasochłonnym, ponadto zalecane jest przez wszystkie kosmetyczki przy nakładaniu jakiego­kolwiek kremu. Nieomal błyskawiczna wchłanialność kosmetyku może czasami wywołać wrażenie, zwłaszcza u tych, którzy stosują go po raz pierwszy, lekkiego ściągania skóry, jest to problem bardziej związany z naszymi dotychczasowymi przyzwyczajeniami, aniżeli z faktycznym ściąganiem skóry. Kosmetyki te zawierają bowiem od 38% do 60% tłuszczu, a więc bardzo dużo. Są to oczywiście tłuszcze roślinne, których nie czuje się na powierzchni skóry.

Bazę tłuszczową w kremach oferowanych przez A.T.W. Products tworzą różnorakie oleje, np. z wiesiołka, ogórecznika, pestek czarnej porzeczki, pestek winogron. Ten ostatni zapomniany przez producentów kosmetyków, zawiera znacznie więcej kwasu gammalinolenowego niż tak modny obecnie olej z wiesiołka, ponadto najlepiej ze wszystkich jest przyswajany przez skórę. Bogaty w witaminę C olej z pestek czarnej porzeczki firma A.T.W. sprowadza spoza granic Polski z odpowiednim atestem. Innym, bardzo ciekawym olejem zastosowanym w kosmetykach A.T.W. jest mało znany w Polsce, choć np. w Japonii stosowany od 5 tysięcy lat, olej z kiełków ryżowych. Ma on wpływ nie tylko na trwałość emulsji i wchłanianie się kosmetyku.

Charakteryzuje go również działanie wygładzające, pielęgnujące i zdolność pochła­niania promieniowania słonecznego w znacznie większym stopniu, niż czynią to filtry chemiczne typu pochodnych kwasu paraaminobenzoesowego czy kwasu cynamonowego. Gamma-orizanol zawarty w oleju z kiełków ryżowych może także przyczynić się do likwidacji przebarwień w przypadku dłuższego stosowania kosmetyków A.T.W. Products.

Kosmetyki A.T.W. Products produkowane są w oparciu o najwyższej jakości surowce roślinne. Wzbogacone zostały m. in. o witaminy szczególnie A i E, naturalną lecytynę (uzyskiwaną z soi), podjednostki kwasu hialuronowego (odpowiedzialnego za utrzymanie sprężystości włókien kolagenu i elastyny). Kwas hialuronowy jest dość często stosowany w kosmetykach ze względu na jego szczególną zdolność zatrzymywania wody - jest używany jako surowiec nawilżający. Ciężar cząsteczkowy tego kwasu wynosi 3,5 mln Daltonów. Tak wielki związek nie ma absolutnie żadnych szans na przeniknięcie w głąb skóry. Z tego powodu A.T.W. Products nie stosuje kwasu hialuronowego jako takiego lecz jego podjednostki białkowe, które są zdecydowanie mniejsze, a więc mają szansę wniknąć do komórek.

Kolejnym składnikiem w preparatach A.T.W. Products, decydującym o przeznaczeniu danego kosmetyku są wyciągi roślinne pod postacią wyciągów homeopatycznych. Ci, którzy znają choć trochę temat, wiedzą, że nie ma na świecie bardziej czystych surowców roślinnych. Dlaczego? Wyciąg homeopatyczny, inaczej roztwór wyjściowy ze świeżych roślin, stanowi bazę do produkcji leków homeopatycznych. Gdyby więc plantacja ziołowa znajdowała się przy szosie czy opryskiwana była środkami ochrony roślin, bądˇ też była wzbogacana nawozami naturalnymi lub sztucznymi, potencjonując pranalewkę, aby uzyskać z niej lek homeopatyczny, potencjonowanoby ołów, pestycydy i inne szkodliwe substancje. Z tego powodu plantacje roślin służących do produkcji leków homeopatycznych zlokalizowane w absolutnie czystym środowisku. Ludzie zbierający z nich rośliny są specjalnie przeszkoleni, a ich dobry stan zdrowia udokumentowany jest odpowiednimi badaniami. Zbiór świeżych roślin odbywa się w sposób ściśle określony, o określonej porze roku i dnia, tzn. wtedy, gdy dana roślina ma największy zasób energii, najwięcej przydatnych właściwości. Oprócz restrykcyjnych wymogów wobec plantacji ziołowych równie drobiazgowy, żmudny i czasochłonny jest proces uzyskiwania wyciągu homeopatycznego, stąd jego cena. Wyciągi homeopatyczne zawiera większość kosmetyków A.T.W. Products.

Działanie wyciągów homeopatycznych jest dynamiczne (jakościowe) a nie chemiczne (ilościowe). Mówiąc innymi słowy, kosmetyki te mają za zadanie pobudzić skórę do normalnych funkcji, przyspieszyć jej regenerację, spowodować normalizację procesów metabolicznych w skórze, nie zaś zastępować czy uzupełniać to, czego w skórze brakuje. Kosmetyki z wyciągami homeopatycznymi są pierwszymi w Polsce. Są chronione patentem (nr zgłoszenia 311552). Zainteresowanie jakie wywołały, wynika z faktu, iż dotychczas nikt nie pokusił się o przełożenie na język kosmetyki tej gałęzi wiedzy medycznej jaką jest homeopatia.

Narastający w świecie trend "powrotu do natury" czyni te kosmetyki jeszcze bardziej atrakcyjnymi.

Dla firmy interesujące są oczywiście reakcje klientów. Otóż, okazuje się, że i "bez chemii" można poradzić sobie z różnego rodzaju kłopotami ze skórą. Co więcej, w przypadku kosmetyków z wyciągami homeopatycznymi efekt działania jest długotrwały, choć mówiąc szczerze, nie zawsze pojawia się on od razu, bo wiele zależy od indywidualnych reakcji organizmu. Firma otrzymuje entuzjastyczne relacje od tych, którzy pozbyli się danego problemu w bardzo krótkim czasie, jak i od tych, którzy dopiero po 2 – 3 miesiącach doczekali się właściwego rezultatu, jedni i drudzy podkreślają jednak, że dotychczasowe dolegliwości ustąpiły. Trwałość kosmetycznego efektu przy stosowaniu tych preparatów wynika z samej istoty wyciągu homeopatycznego. On niejako "naucza" skórę, jak ma się bronić. Należy pamiętać jednak, że są to kosmetyki i nie mogą być stosowane przez osoby ze schorzeniami, z ewidentnymi stanami zapalnymi. I tak na przykład, często kupowany preparat z wyciągiem abrotanum (bylica boże drzewko), stosowany do cer dojrzałych z tendencją do trądziku różowatego może być używany tylko w stanie bezobjawowym, a więc wtedy, gdy na twarzy nie ma wysiewu, ponieważ stosowanie w okresie czynnym mogłoby wpływać podrażniająco na skórę.

Nie chcielibyśmy w tym miejscu omawiać całej oferty A.T.W. Products, gdyż jest ona bardzo obszerna. Warto nadmienić, że woda użyta do produkcji kosmetyków pochodzi ze specjalnego oligoceńskiego ˇródła i jest mikrobiologicznie czysta. Przed użyciem przepuszczana jest przez specjalny system filtrów mikrobiologicznych. Również konserwowanie kremów dokonywane jest przez zastosowanie substancji pochodzenia naturalnego (np. z borówki). Te wyjątkowe i niepowtarzalne kosmetyki otrzymać można wyłącznie w sieci sprzedaży pozasklepowej A.T.W Products.

W razie pytań, problemów zapraszamy na FORUM dyskusyjne.


    wstecz | strona główna | góra

Koszyk z
zakupami

Ilość artykułów :

0 art.

Wartość zakupów :

0 zł

ZOBACZ ZAWARTOŚĆ

Produkty A.T.W
są pomocne podczas


ESENCJA OWOCÓW
zobacz więcej
tematy : panel : online : 1