Wybierz serię kosmetyków

Poniżej znajdą Państwo
opisy ziół stosowanych do
produkcji kosmetyków A.T.W.

 Podręczny zielnik

Ortosyfon groniasty

Ortosyfon groniasty po łacinie zwany Orthosiphon aristatus lub
Orthosiphon stamineus należy do rodziny jasnowatych
(Lamiaceae), dawniej wargowych Labiate).

Jest to zielony półkrzew, swoje zabarwienie utrzymuje przez
cały kalendarzowy rok. Łodyga, jak przystało na dawną rodzinę
wargowych, jest czterokanciasta z fioletowymi węzłami.

Kwiaty grzbieciste barwie fioletowej. Porą kwitnienia są dwa
miesiące pełnego lata:

lipiec i sierpień.

Spotkać go można właszcza w obszarze okołorównikowym.
Natomiast uprawiany jest w Indonezji, na Jawie, Sumatrze.

Ortosyfon groniasty jest znany od dawna i stosowany w
medycynie ludowej jako surowiec moczopędny. Działanie to
wykazują napary sporządzone z liści ortosyfonu, których
zbioru dokonuje się krótko przed zakwitnięciem rośliny.

Liście wykazują również działanie spazmolityczne i
bakteriobójcze. Za takie właściwości odpowiadają fiawonoidy
szczególnie: synezetyna, salwigenina, saponiny trójterpenowe
- hederagenina, estry - ortosyfol.

Napary z ortosyfonu stosowane są w ostrych i przewlekłych
chorobach nerek np.: przy występowaniu piasku w nerkach.

Wszędzie tam gdzie jest konieczna zwiększona diureza (dna
moczanowa, nadciśnienie tętnicze).

Stosuje się go również w zapaleniu pęcherzyka żółciowego.

ATW Biuletyn 2004
mgr Dorota Pastok-Chomicka


    wstecz | strona glówna | góra

Koszyk z
zakupami

Ilość artykułów :

0 art.

Wartość zakupów :

0 zł

ZOBACZ ZAWARTOŚĆ

Produkty A.T.W
są pomocne podczas


ESENCJA OWOCÓW
zobacz więcej
tematy : panel : online : 5